De Copenhaguen… a Estocolm (II)

Aquest post és una continuació de De Copenhaguen…

EL TRAJECTE

Des de Copenhaguen hi ha la possibilitat d’anar a Estocolm en tren; personalment la considero una opció força encertada i còmoda. El trajecte que separa les dues ciutats és de 5 hores. Segons l’horari, el preu varia. Així, si us decidíssiu per un horari matiner, el preu seria més elevat que no pas el del migdia. No obstant això, el preu més car crec recordar que era de cent euros i escaig.

En sortir de la capital danesa es passa pel Øresundsbroen, el Pont d’Oresund, una obra d’enginyeria de formigó armat que connecta directament Copenhaguen i la ciutat sueca de Malmö, mitjançant dues vies de ferrocarril i sis de carretera; és el pont més llarg d’Europa combinant tren i carretera. Cal portar un document d’identitat o passaport, ja que en entrar a Suècia el tren s’atura i hi ha control policial.

El bullici d’Estocolm contrasta amb la calma de Copenhaguen. Les estacions de metro, tren i bus estan plenes a vessar de gent. Un cop a Estocolm, ens decidim a comprar un bitllet de 24 hores per a transport públic. Hi ha la possibilitat d’adquirir-ne de 48 i 72 hores, o de 7 dies, també. Aquest bitllet inclou metro, bus i certs ferris. La manera més fàcil de viatjar per Estocolm és el metro, i tenint en compte que és considerat com una galeria d’art suburbana gràcies a la decoració que diferents artistes han fet de les estacions, val la pena descobrir-ho. La ciutat està dividida en tres zones; els bitllets es poden adquirir als punts SL (Transport Públic d’Estocolm), a les plataformes del metro, als quioscos, o mitjançant SMS o l’app d’SL. No és possible pagar en metàl·lic (a diferència de Copenhaguen, que a més a més t’accepten Euros) directament als autobusos.

Els bitllets es poden adquirir en paper, i surten força més barats que si adquiriu la targeta. Per tant, val la pena trobar on comprar-los. Per exemple, per al bitllet de 24 hores: SEK115 (preu normal); SEK 70 (preu reduït); la targeta val SEK 20 addicionals. 

Cal valorar si surt a compte comprar una targeta turística de les que inclouen trajectes amb transport públic i entrades, d’acord al que es té previst moure’s, ja que alguns dels museus són gratuïts, i podria no sortir a compte. Per a una estada de 48 hores, no crec que faci falta ja que és el temps suficient que dóna per visitar bé el centre de la ciutat; o sigui, que comprar un bitllet de 24 (més algun de senzill) o 48 hores pot sortir més a compte que un bitllet turístic.

L’anada a l’aeroport d’Arlanda la vam fer en bus, des de l’estació central. És un trajecte de 40 minuts que surt millor de preu que en metro (a més a més en metro cal fer trasbordament) i ens permet gaudir una mica més del paisatge de la ciutat i el seu entorn. Para a totes les terminals de l’aeroport, començant per la cinquena. Hi ha un autobús de Flygbussarna cada 10 minuts per SEK 99 (10.67 €).

AL MAL TEMPS, BONS MUSEUS

Si el temps no acompanya, el millor a fer és endinsar-se en la vida dels museus del centre de la ciutat. Dos dies no donen per gaire més, tenint en compte que els horaris manen que a les 18:00 estigui tot tancat.

Des de l’estació de Slussen, es pot agafar un ferry que condueix a l’illa de Skeppsholmen; primer s’atura a Allmänna grand, i fa una petita aturada a Skeppsholmen, per tant, cal esta atent al moment de “desembarcar”. A Skeppsholmen ens dirigirem al ArkDes, el Centre d’Arquitectura i Disseny. L’accés és gratuït. Un passeig per aquest centre (aproximadament 1 hora) ens permet conèixer propostes arquitectòniques, conèixer des de dins els habitatges destinats a crisis humanitàries, visions sobre el disseny d’interiors, hi ha maquetes… Tot està exposat de forma interactiva, molt entenedora i extensa. Ha estat a més a més, una visita força curiosa. Hi destaca l’exposició sobre les crisis de l’habitatge, posant èmfasi en les crisis ocorregudes en els darrers 99 anys, des del 1917.

En el mateix complex d’edificis hi ha el Moderna Museet. Conté una de les col·leccions més exclusives d’art contemporani, que inclou obres de Dalí, Picasso, Braque, Malevich, Mattisse, Miró, Duchamp, Picabia, Balla, Warhol… i evidentment altres artistes suecs. Al costat de la pintura i escultura, hi destaca la col·lecció d’audiovisuals (400 obres) i fotografia (aproximadament 100.000 des dels 1840s a l’actualitat). Pel que fa a fotografia, hi ha exposada A good home for everyone, les obres d’Anna Riwkin (anys 1954-55) i Björn Langhammer (una dècada després) sobre la situació de la població gitana a Suècia, acompanyada de documents, llibres i còmics entorn del tema. L’accés tant al museu com a les exposicions és gratuït. Hi ha wifi, i es pot disposar de guia (en suec i anglès) mitjançant l’aplicació per a mòbil. Cal portar els auriculars. En qualsevol cas, a les diferents sales hi ha textos explicatius, breus i prou entenedors (també en suec i anglès). Vam tenir l’oportunitat de conèixer l’obra de l’artista Moki Cherry en una exposició majoritàriament centrada en l’obra dels 1970s, que inclou música, notes, documentació, i fotografies que ens endinsen un itinerari vital; rebutjava qualsevol distinció entre vida i art; moltes de les seves obres no tenen marc, ni en sentit literal ni en el figurat; hi destaquen les obres tèxtils, fàcils de transportar i penjar. L’artista va refusar qualsevol tipus d’etiqueta: “No crec que el meu art sigui similar o pertanyi a cap cultura particular”.

Fotografiska és un museu en el qual tot gira entorn de l’art de la fotografia. En una superfície de 2.500 m2 en un antic edifici industrial d’estil Art Nouveau del 1906, cada any s’hi mostren unes 4 exposicions principals, de fotògrafs de renom, i entre 15 i 20 exposicions menors. L’horari d’obertura és molt més ampli que la resta (de 9:00 a 23:00 de diumenge a dimecres, i de 9:00 a 1:00 de la nit de dijous a dissabte), i ha esdevingut una de les principals atraccions de la capital sueca. L’accés costa SEK 120 (12.95 €). Actualment hi ha exposada l’obra de Bettina Rheims, I’ll be your mirror, al costat de Ikoner, “una exposició sobre el dret a existir”.

Estocolm va ser fundada sobre Gamla Stan, la ciutat vella, a l’illa Stadsholmen; en total Estocolm consta de 14 illes. Al nord de Gamla Stan hi ha les zones de Norrmalm i Ostermalm; al sud, Södermalm. És un dels centres medievals més ben conservats d’Europa (1252), i una de les principals atraccions per als visitants. Actualment hi ha comerços de souvenirs, artesans, esglésies, la catedral, i el Museu Nobel (entrada gratuïta, els dimarts de 17:00 a 20:00; s’ofereixen visites guiades en anglès cada dia).

Un altre museu gratuït és el Dansmuseet, el Museu de la Dansa, al bell centre comercial d’Estocolm (Drottninggatan, 17). La col·lecció es divideix en tres grans àmbits: La col·lecció europea, que inclou majoritàriament vestuaris de ballets russos i suecs; la col·leccio asiàtica, que inclou màscares, vestuaris, titelles d’ombres i instruments de l’Índia, Indonèsia, el Japó, la Xina, Tailàndia i el Tibet; i finalment, una important col·lecció de màsqueres africanes, la major part de les quals són de Burkina Fasso, Malí, Nigèria i el Congo. A més a més, hi ha una col·lecció pròpia de nines rituals índies (kachina) nord-americanes. El museu té els orígens en els Arxius Internacionals de la Dansa que el suec Rolf de Maré va fundar el 1933 a París.

Una de les joies d’Estocolm és el Vasa Museet. Descobert el 1956, aquest vaixell va enfonsar-se en el seu primer viatge el 1628 al port. Ara, aquest tresor artístic ha esdevingut una de les principals atraccions de la capital sueca, ja que s’ha mantingut pràcticament intacte, amb el 98% de la seva estructura original i escultures tallades. L’horari d’obertura és de 10:00 a 17:00, a excepció dels dimecres, que l’horari de visites s’amplia fins a les 20:00. L’horari d’estiu, els mesos de juny, juliol i agost, l’horari és de 8:30 a 18:00. El preu de l’entrada és de SEK 130 (14 €).

EM MENJO ESTOCOLM

Estocolm és healthy i cool, gastronòmicament parlant. Els locals no et deixen indiferent. N’hi ha per a tots els gustos. Durant el dia, es pot menjar qualsevol cosa ràpida a les cafeteries dels museus (el Cafe Blom a l’ArkDes, el restaurant del Moderna Museet o Vasa Museet…) o bé en qualsevol restaurant del centre de la ciutat, entorn de la zona comercial de Drottninggatan. Al vespre, la zona de Södermalm ofereix un ventall força ampli de possibilitats. Ens van recomanar el Meatballs for the people (Nytorgsgatan 30), un dels restaurants més ben considerats, en què resulta obligatori provar les köttbulle ecològiques (tots els productes són ecològics); També ens van recomanar el Nytorget Urban Deli; En el Bistro Bananas hi ha un ambient trendy, i hi ofereixen des de pizzes a menús vegans; fins i tot és bar de coctkails, i hi ha una terrassa que convida a quedar-s’hi una estona més. En aquesta zona hi ha cafès, cocteleries i restaurants per a tots els gustos, i l’elecció resulta difícil. Ens vam quedar amb ganes de provar el vegà Chutney, ens atreia per la decoració exòtica, però hi vam arribar massa tard (horari suec). En aquesta zona també hi ha el Södra Bar, en el Södra Theatern, des d’on es pot gaudir d’una de les vistes més impressionants de la ciutat, amb una decoració espectacular i original del segle passat. Hi ha música en directe diversos cops a la setmana. Mireu els horaris!

Per esmorzar recomanem provar els menús raw de Matapoteket, concretament el menú de sandwich amb germinats, suc de poma i pastanaga, i cafè, o bé el bol d’açai, un superfood del Brasil. El local és preciós, amb detalls molt ben cuidats i amb una petita àrea de jocs infantil.

Si fa bon temps, ens van recomanar fer una passejada entorn del parc Eriksdalslunden, a Södermalm. També es pot optar pels diferents miradors, com el Södermalmstorg, en el qual a més a més es pot gaudir d’un bon àpat d’especialitats tant sueques com internacionals, mentre es gaudeix d’una de les millors vistes de la ciutat al Restaurant Gondolen.

 ESTOCOLM I ELS NENS

Estocolm bé es mereix una visita amb nens, especialment pel que fa a la visita als museus, preparats amb moltíssimes activitats i espais per als més menuts; quan plou, aquest espais s’omplen de famílies amb els més petits.

DSC_1935 (2)

Espai infantil a l’ArkDes Museet.

Igual que a Copenhaguen, les cafeteries i restaurants disposen d’espais adaptats i amb joguines i contes on distraure’s.

Al centre d’Estocolm, a l’illa de Skansen, hi ha el parc d’atraccions Gröna Lunds Tivoli; és gratuït per als infants de 0 a 6 anys.

DSC_1919

Gröna Lunds Tivoli, des del ferry a Skansen.

Pel que fa a la popular literatura infantil sueca, trobarem un personatge que ens resulta familiar a molts: Pipi Langstrumpf, d’Astrid Lindgren. A la vora d’aquest clàssic hi ha molts altres títols clàssics suecs, però la dificultat rau en trobar-ne una versió en anglès. Els que vaig trobar, vaig considerar-los massa llargs. Fins que, a l’aeroport ja de tornada vaig topar-me amb el conte que més s’escau a les meves necessitats: Findus goes camping, del l’il·lustrador Sven Nordqvist. Es poden trobar edicions en català i castellà (ed. Flamboyant). En Pettson se’n va d’acampada és una història d’aquelles que no deixen indiferent a ningú, una aventura en l’hort de casa que acaba… com no era d’esperar. Segur que us agradarà.

Per a més opcions amb nens, podeu consultar: Stockholm for kids. Hi trobareu un ventall amplíssim d’activitats.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s